Over Schapenheld

Om een droom op te starten komen we ook graag in contact met een bestaand bedrijf of organisatie voor een samenwerking.

Op 7 April 2019 bestaat Schapenheld 22 jaar. 22 jaar in het herders vak werd bekroond met de aangrijpende documentaire over het leven met en van de schaapskudde. Het was een lange, leerzame reis over de mooiste natuurgebieden van Noord-Brabant die noodgedwongen in mei 2018 tot een einde kwam. De concurrentie en de dalende opbrengsten uit het natuurbeheer maakte het voor Anna en mij en de kinderen onmogelijk om op dezelfde manier door te blijven gaan. Commercie en idealen gaan moeilijk samen. Het bracht op de verantwoorde manier waarop wij het wilden doen te weinig op. Ondanks de hulp die we hebben gehad van vele bezielde helpers en vrienden besloten we naar Frankrijk te vertrekken om op het Franse platteland opnieuw te beginnen en te gaan bouwen aan een schapen melkerij/kaasmakerij.

Na een half jaar houdt de samenwerking die wij hadden met een bevriend stel op hun boerderij door onvoorziene omstandigheden abrupt op. We hebben te weinig vertrouwen om in Frankrijk al een eigen zelfstandige onderneming te starten. Met een rugzak vol kennis en ervaring rijker, komen we terug naar Nederland. Hier beginnen we aan een nieuw avontuur. De laatste jaren van ons herdersbedrijf raakte we steeds meer geïnteresseerd in de productie van verantwoord geproduceerde producten. In La Douce France hebben we de gelegenheid gehad om op kleinschalige manier kippen te leren verwerken tot mooie producten en kaas en yoghurt te maken en te verkopen.

We zien een kans om in Nederland een ‘farm to plate’ onderneming op te zetten: Een kleinschalig boerenbedrijfje met verschillende zeldzame huisdier rassen die op verantwoorde wijze worden verwerkt tot schitterende producten, door mensen die zichzelf daarmee weer eigenwaarde, respect en zelfredzaamheid aanleren. Goed, schoon en eerlijk! Zoals we het altijd gedaan hebben! Wij hopen een klein stukje Frankrijk mee terug naar Nederland te kunnen nemen en op die manier ons cultureel erfgoed en de gastronomische cultuur en Nederland te versterken.

Waarbij wij niet te ver van onze idealen af hoeven te staan en waarbij we mensen en dieren die hetzelfde lot zijn toegeschreven als ons, kunnen steunen in hun overlevingsdrang. Kansloze zeldzame huisdierrassen en kansrijke mensen die niet het geluk hebben gehad om succesvol te worden of zelfredzaam te zijn hebben elkaar iets te leren.

U kunt ons hierbij helpen. Nederland is een duur land. Een klein stukje grond kost een vermogen. Wij hebben een beetje geld nodig van heel veel mensen om dit waar te kunnen maken. Wij gaan samen mensen en dieren redden van een neo-liberale ondergang. Kleinschalig werken en leven kan! Het is een kwestie van samen delen! Mens, dier en natuur, samen delen!