Vraag je je af hoe het nu gaat met de Schapenheld?

SPOILER ALERT :

Het was een zware slag dat onze samenwerking met het boerenbedrijf in Frankrijk door familie omstandigheden aan hun kant zo abrupt ten einde is gekomen. Hierdoor komt een einde aan de droom om in Frankrijk iets op te starten. Een nieuwe droom om in Nederland met onze ervaring iets op te starten begint.

Om zoveel mogelijk nog ervaring en kansen op doen en deze kennis mee terug naar Nederland te nemen gaat Stijn dit zomerseizoen ( half juni tot half oktober) werken als herder in de Pyreneeën. Het is een grote schaapskudde die nu op dit moment overwintert en aflammert vlakbij Perpignan. Op een foto zie je de berg Canigou op de achtergrond. Half juni trekt de schaapskudde in het kader van de trancehumance de Pyreneeën in om boven in het gebergte door middel van begrazing de soortenrijkdom in stand te houden. In deze schaapskudde lopen een aantal Patou’s. De kudde bewakingshonden. Ze beschermen de schapen tegen de beren en wolven.

Het verhuizen, emigreren en immigreren heeft helaas meer gekost dan opgeleverd. Om onze kennis te vergroten, te delen en goed voorbereid aan het werk te gaan in de Pyreneeën, zijn we op korte termijn aan het sparen voor goed reismateriaal/overlevingsmateriaal, brandstof en werkmateriaal. De materialen komen dit seizoen ten goede aan de kudde daar waarna we de materialen ook weer kunnen gebruiken voor de opbouw van ons eigen bedrijf/samenwerking in Nederland. Voor ons eigen bedrijf/samenwerking in Nederland zijn we weer opnieuw aan het sparen; zie het kopje ‘Over Schapenheld’.